Μιας και πλησιάζουμε στις Πασχαλινές μας διακοπές, έφτιαξα μια λίστα με τους top 5, κατ’ εμέ, προορισμούς και σας τους παρουσιάζω.
Κέρκυρα
Ο πιο δημοφιλής προορισμός για πολλούς και όχι άδικα θα τολμούσα να πώ!Το νησί που γιορτάζει το Πάσχα δύο ολόκληρες εβδομάδες με τα ήθη και τα έθιμά του.
Οι εορτασμοί ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων με την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα, του πολιούχου της πόλης, ο οποίος έσωσε το νησί το 1630 από την επιδημία πανώλης, κάνοντας λιτανεία σε όλη την παλαιά Πόλη. Ολόκληρη την Μεγάλη Εβδομάδα πραγματοποιείται καθημερινά Θεία Λειτουργία, διαβάζοντας τροπάρια και αναβιώνοντας τα πάθη του Χριστού, με αποκορύφωμα την Μεγάλη Παρασκευή, όπου τελείται περιφορά των επιταφίων και συγκέντρωση στο κέντρο της Παλαιάς πόλης με τη συνοδεία πένθιμων εμβατηρίων από την μπάντα της φιλαρμονικής. Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί γίνεται αναπαράσταση του σεισμού που ακολούθησε την Ανάσταση του Κυρίου και γύρω στις 11 έχουμε την πρώτη Ανάσταση. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα, οι κάτοικοι βγαίνουν στα μπαλκόνια και πετούν στο δρόμο, τα γνωστά πλέον σε όλους μας, κανάτια (μπότηδες), υπό τους χαρούμενους σκοπούς της μπάντας. Την Κυριακή του Πάσχα, πρωταγωνιστής του τραπεζιού ο οβελίας και η τσιλίχουρδα, κοινώς μαγειρίτσα.
Πρόσβαση και διαμονή
Μπορείτε να πάτε είτε αεροπορικώς από την Αθήνα με διάρκεια πτήσης γύρω στη 1 ώρα, είτε οδικώς μέχρι Ηγουμενίτσα (5 ώρες) και από εκεί με καράβι (1 ώρα και 45 λεπτά). Κλείστε δωμάτιο από εδώ.
Χίος
Η νήσος με τον ρουκετοπόλεμο! Ένας από τους βασικούς λόγους για να επισκεφθείτε τη Χίο και να περάσετε εκεί τις ημέρες του Πάσχα.
Η Μεγάλη Εβδομάδα διανύεται με απόλυτη κατάνυξη υπό τους ψαλμούς της Θείας Λειτουργίας, με το έθιμο του ρουκετοπόλεμου να είναι το πιο φαντασμαγορικό γεγονός το βράδυ του Σαββάτου, στο χωριό Βροντάδος. Οι περίφημες ρουκέτες στήνονται σε ξύλινες βάσεις και με το σύνθημα μιας κόρνας, αφού ειπωθεί το πρώτο Χριστός Ανέστη, ξεκινά ο “πόλεμος” μεταξύ των δύο ενοριών, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής. Ένα υπερθέαμα που μετατρέπει την νύχτα σε μέρα και καθηλώνει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.
Πρόσβαση και διαμονή
Μπορείτε να πάτε είτε αεροπορικώς σε 35 μόλις λεπτά, είτε με πλοίο σε περίπου 6 με 8 ώρες από το λιμάνι του Πειραιά, αναλόγως το δρομολόγιο και να κλείστε δωμάτιο από εδώ.
Ύδρα
Όμορφη, γραφική, λιθόστρωτη, με τα γαϊδουράκια πρωταγωνιστές, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα μας. Ιδανικός προορισμός για το Πάσχα μιας και είναι κοντά στην Αθήνα.
Τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται η ακολουθία της Σταύρωσης του Χριστού, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή η αποκαθήλωσή Του. Κυρίαρχο έθιμο το βράδυ της Παρασκευής στα Καμίνια, συγκεκριμένα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, η περιφορά του επιταφίου μέσα στη θάλασσα, η οποία τελείται νωρίτερα από τις υπόλοιπες. Το Σάββατο έρχεται το Άγιο Φως, με την υποδοχή του να γίνεται στο λιμάνι. Το ίδιο βράδυ στο προαύλιο κάθε ναού, πραγματοποιείται η ακολουθία της Ανάστασης. Έπειτα, την Κυριακή του Πάσχα, έχουμε το κάψιμο του Ιούδα στο λιμάνι του νησιού υπό τις τουφεκιές των Μπουρλοτιέρηδων.
Πρόσβαση και διαμονή
Μπορείτε να πάρετε πλοίο από τον Πειραιά, να φτάσετε σε 1 ώρα και 30 λεπτά και να μείνετε εδώ.
Λεωνίδιο
Ένας ακόμη πασχαλινός προορισμός που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες κάθε χρόνο. Έχει πολλά ήθη και έθιμα, εγώ όμως θα σας αναφέρω τα πιο ξεχωριστά για τα γούστα μου. Ένα από αυτά αποτελεί η συγκέντρωση των τεσσάρων ενοριών στην πλατεία Ηρώων, υπό τους ήχους της μπάντας, την Μεγάλη Παρασκευή. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τα πολύχρωμα αερόστατα το βράδυ του Σαββάτου, που αφήνονται ελεύθερα με το Χριστός Ανέστη και φωτίζουν τον ουρανό. Τέλος, την Κυριακή στην πλατεία ψήνονται τα πατροπαράδοτα αρνιά και το απόγευμα της ίδιας μέρας γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου στα τσακώνικα (τοπική διάλεκτος). Η γιορτή συνεχίζεται με γλέντι και χορό από τοπικά χορευτικά.
Πρόσβαση και διαμονή
Μπορείτε να πάτε οδικώς από την Αθήνα σε μόλις 3 ώρες και να μείνετε εδώ.
Ναύπλιο
Μαγικός για εμένα προορισμός όλες τις εποχές του χρόνου, ιδίως το Πάσχα που αναβιώνουν χριστιανικά ήθη και έθιμα. Είχαμε την χαρά να περάσουμε εκεί πέρυσι το πρώτο μας Πάσχα με το Ραφαήλ, το οποίο πραγματικά μας έμεινε αξέχαστο. Τη Μεγάλη Παρασκευή μπορείτε να επισκεφθείτε μια από της εκκλησίες της πόλης, να ανάψετε το κεράκι σας και να ασπαστείτε τον επιτάφιο. Στην συνέχεια να ακολουθήσετε την περιφορά στα σοκάκια της παλαιάς πόλης και να βρεθείτε στην πλατεία Συντάγματος, τόπο συνάντησης όλων των ενοριών με τη συνοδεία της φιλαρμονικής. Αν πάλι επιθυμείτε κάτι διαφορετικό μπορείτε να πάτε στην Νέα Κίο (8 λεπτά οδικώς), όπου αναβιώνει ένα παλιό έθιμο, το κάψιμο του Βαραββά. Ο Βαραββάς, ένα ανθρώπινο ομοίωμα που ετοιμάζεται από τους υπαλλήλους του δήμου, παραδίνεται στις φλόγες κατά την περιφορά των επιταφίων, ενώ την ίδια στιγμή, ο ουρανός γεμίζει χρώματα από τα πολλά βεγγαλικά. Λίγο πιο δίπλα από το Ναύπλιο, στο Τολό, το ίδιο βράδυ γίνεται περιφορά του επιταφίου στον κεντρικό δρόμο του χωριού, όπου είναι γεμάτος αναμμένες δάδες στα πλαϊνά, με σκοπό να καταλήξει στη θάλασσα. Το Μεγάλο Σάββατο με την πρώτη Ανάσταση στο Ναύπλιο, ακούγονται οι μελωδίες της φιλαρμονικής στους δρόμους και το βράδυ τα επίσημα πλέον Χριστός Ανέστη. Την Κυριακή ψήνεται το παραδοσιακό αρνί και ο κόσμος γλεντάει με την ψυχή του.
Πρόσβαση και διαμονή
Μπορείτε να πάτε οδικώς, σε μόνο 1 ώρα και 30 λεπτά από την Αθήνα και να κλείστε δωμάτιο από εδώ.
Όποιον προορισμό και να επιλέξετε εύχομαι να περάσετε όμορφα και να το ζήσετε στο έπακρο. Αυτά για σήμερα… και χρόνια μας πολλά!